Esimerkiksi tilaisuudessa esitellyssä, Aalto-yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston toteuttamassa PATI-tutkimushankkeessa tämä ajatus on läsnä jopa hankkeen nimessä: "Palvelu korvaa tilan". Hankkeen päätavoitteena on "ydintuote, joka ei olisi enää tila vaan älykäs palvelu, joka ohjaa työntekijöitä ajasta ja paikasta riippumattomaan työskentelyyn". Jossain mielensä syvyydessä tutkijat olivat kuitenkin ilmeisesti tietoisia siitä, ettei se ihan näin mene. Yhdessä kuvassa työntekijä istuu laiturinnokassa kauniin järven rannalla kannettavansa kanssa, ilmeisesti tekemässä työtä. Mutta hetkinen: miksi työntekijä valitsisi näin epäergonomisen paikan, jos se ei olisi hänelle merkityksellinen? Kaikki kunnia älykkäille palveluille, mutta eivätkö ne nimenomaan mahdollista työskentelyä miellyttävissä paikoissa, ei missä vain?
Tervetuloa toimistoon (kuva KL) |
Kuitenkin myös tässä piilee sama väärinkäsitys: paikkojen ajatellaan olevan yhdentekeviä työn uudessa järjestyksessä, nyt vain yhtä huonoja. Mielenkiintoista oli myös se, että esiintyjien näytti olevan mahdotonta ymärtää edes asiaa koskevaa kysymystäni: eikö työn siirtyminen mobiiliksi merkitse myös mahdollisuutta valita se fyysinen paikka, jossa työtä tehdään? Vastaus kysymykseeni (joka piti esittää kahteen kertaan) kuului jotenkin näin: tokihan voidaan ajatella, että erilaiset paikat ja liikennevälineet olisi suunniteltu työntekoa silmällä pitäen, mutta näinhän ei ole. Tämä sai minut pohtimaan, voiko yhteiskuntatiede yhä olla näin tilatonta ja paikatonta. Vai miksi juuri tässä paikattomuuden kysymyksessä romanttinen ja kriittinen yhteiskuntatiede löytävät toisensa?
Osa Noora ja Kimmo Schroderuksen teoksesta Maailma. Pendelöijän sielunmaisema? (KL) |
Sen sijaan kovin moni ei varmaankaan tee työpaikkavalintaa toimiston sisustuksen tai ikkunanäkymien perusteella, vaikka ne hyvinvointiin vaikuttavatkin. Työntekijän mahdollisuudet vaikuttaa omaan fyysiseen ympäristöönsä ovat kuitenkin varsin rajalliset. Puolison tai lasten valokuvat tai kukkaruukku olivat perinteisesti lähes ainoita tapoja personalisoida työpaikkaansa, ja nyt nekin ovat katoamassa kiinteiden työpisteiden vähentyessä. Rakennus, ympäröivästä kaupunkirakenteesta puhumattakaan, eivät ole hänen valtansa ulottuvissa. Kuitenkin joku on nekin suunnitellut ja rakentanut. Jossain muualla on siis määritelty ne puitteet, joissa työtämme teemme?
Tämä rakennetun ympäristön jäykkyys ja hidas muuttuminen ovat ilmiöitä, joiden kuvitellaan jo sinänsä määrittelevän ihmisen ympäristön. Taidenäyttelyssä tai konsertissa ei ole pakko käydä, mutta arkkitehtuuri on aina keskuudessamme; näin arkkitehdeille on vuosikymmeniä opetettu. Jos tarkoituksena on lisätä vastuullisuuden (eikä siis kaikkivoipaisuuden) tunnetta, mikäs siinä, mutta silti oppi on olennaisesti väärä. Nykyaikaiseen kaupunkilaisuuteen kuuluu se, että ihmisen ei ole pakko hyväksyä ympäristöään sellaisena kuin se on: hän voi vaihtaa asuinpaikkaansa, kaupunkia, jopa maata. Tässäkään suhteessa puntit eivät ole tasan: toisilla on enemmän valinnanvaraa kuin toisilla, ja juuri siksi esimerkiksi asuinalueet eriytyvät.
Puistonpenkkikin voi olla työpaikka (Kuva: Mina di Marino) |
Mutta kun tämä mahdollisuus avautuu, suhde tilaan muuttuu kertaheitolla. Mobiili työntekijä voi valita työpaikkansa itse, eivätkä kaikki paikat ole hänelle suinkaan yhdentekeviä. Hän käyttää kyllä hyväkseen erilaisia älykkäitä tai vähemmän älykkäitä sovelluksia, mutta nämä palvelut eivät suinkaan korvaa tilaa. Päinvastoin: juuri tila ja sen fyysiset, arkkitehtoniset ja sosiaaliset ominaisuudet nousevat entistä keskeisempään asemaan; ne eivät ole enää vain työnteon taustaa. Jos työntekijä ei aina voikaan kilpailuttaa työnantajia, hän voi sentään kilpailuttaa paikkoja. Paikkojen suunnittelusta, rakentamisesta ja palveluista vastaavat eivät kuitenkaan ole ehkä vielä oivaltaneet tätä.
Se, mikä pitää muistaa, ja aina, on tyuöskentelyyn liittyvä ergonomia. Ammattilaisten suunnittelemissa työympäristösissä valaistus, istuimet, ns. aktiivinen istuminen tai liian istumisen välttäminen, valaistus jne. ovat usein kohdallaan. Erilaisten baarien pöydänkulmissa romaanin kirjoittaminen, no joo.
VastaaPoistaBerliinissä tutustuin paikkaan nimeltä Betahaus, jossa on valmiiksi suhteellisen hyvin suunniteltua työskentely-ympäristöä ihmisille, joilla on tilapäisiä projekteja tai jotka nyt vaan eivät halua tehdä töitä yksin kotona. Houkuttelvaksi tehty ja kiva ympäristö freelancereille jne.
Laiturin nokassa ei tärkeitä tehdä, mutta ajatuksia ja uusia ideoita voi syntyä missä vaan - se on yksilöllistä.
Turhan pitkät työmatkat ovat ikävä juttu, jos ei voi matkustaa aina bisnesluokassa. Toki bussimatkankin aikana voi selata sähköposteja ja muuta sälää. Tehokas työskentely edellyttää aina sitä, että on jonkinlainen keskittymisrauha. Bussien tai junien penkit ja pikkupöydät taas eivät muuten edusta minkäänlaista kunnollista ergonomiaa. On myös töitä, jotka vaativat oman huoneen.
Minulla on työhuone kotona, ja järjestän sen juuri sellaiseen asentoon, joka minulle on paras. Rakastan työtuoliani, joka onkin maailan parhaita - "naurava virtahepo kaikilla vaihteilla" eli maailmanmenestykseski noussut vaikkakin kallis kapine. Muut työtuolit tuntuvat siihen verrattuina puutteellisilta.
Minulla on myös kokemusta epäonnistuneista, päällisin puolin toki asiallisista työympäristöistä: jossakin on ollut jo aamupäivästä tunkkainen ilma, joskus on häirinnyt mitäänsanomaton ja kunnianhimoton yleisilme joka ei inspiroi, jossain kattovalot särisivät häiritsevästi ja kaikkea muuta muuta vastaavaa. Joo, ja joskus on ollut äärimmisen tympeitä työtovereita eli todella ruma ns. firman kulttuuri. Ja hämmästyttävää kyllä, arkkitehtitoimistossa, jotka yleensä ovat mukavia ja kreatiivisia työpaikkoja. Kerran oli kellokortit sellaisessa työssä jossa niitä ei takuulla tarvittu - kyse oli oudosta, asiansa osaavia ihmisiä aliarvioineesta johtajasta. Ihanin - tai yksi niistä - työhuone oli opiskeluaikoina Otaniemen arkkitehtiosastolla: väljyyttä, huolella suunniteltua, selkeää.
Jos on tottunut toimivaan ja miellyttävään työympäristöön, ei huonoa kelpuuta. Nykyajassa on se ihana juttu, että aina ei tarvitse tehdä töitä samassa paikassa. Vaihtelu virkistää, ja onneksi on kaikenlaisia kannettavia vempaimia.
Laiturin nokasta mieluiten sukellan tai ongin. Sadepäivinä voi lomallakin toki istua ja hoidella joitakin työasioita - mutta mökin ikkunasta on työpöydän yli oltava aina nätti näkymä.
Tilalla ON merkitystä.
Oikealla asialla olet ollut, esitelmäsi kanssa.